Babyprylar – min topp 3

Babyprylar – min topp 3

babyprylar

Innan lillkillen kom så vet jag att jag hade ett rent helvete med att försöka lista ut vad man behövde köpa. Barnvagn, bilbarnstol, skötbord, spjälsäng osv var ju självklart men på alla “att köpa innan bebis kommer”-listor innehöll ju även andra saker. Babyprylar var en djungel. Är fortfarande en djungel. Tänkte jag skulle tipsa om min topp 3 över babyprylar som egentligen inte är ett måste men som jag inte hade klarat mig utan. Kanske har ni andra tips? kommentera gärna i så fall.

Babynest/myspöl

Jag hade aldrig hört talas om babynest (eller myspölar som de också kallas) förmäns en vän lade upp en bild på Instagram. De fick barn i samband med att vi plussade så i den vevan hon lade upp en bild på ett babynest de fått. Efter en snabb googling förstod jag att det var en ganska stor grej.

Vårt babynest är hemma gjort, tusen tack till M (pappas fru) som fixade det. Extra tack för det härliga trycket, vilket jag fått veta var min pappas bidrag till projektet. Vi har använt babynestet sen dag 1. Lillkillen har älskat att ligga i det. Vi slutade använda vårt babynest när lillkillen var ca 3 månader. Då rullade han över själv och babynestet var mest i vägen. I sängen skulle han absolut sova på mage och var han vaken ville han ha utrymme att vända och röra sig på.

babyprylar - babynest

Fördelar med babynestet:

  • Höga kanter som förhindrar att barnet “trillar ur”. Eller egentligen är de inte så höga, men de är tillräckligt höga. Han kunde inte rulla över dem. När han började rulla över själv, vid 3 månader var han såpass stor och stark att han klängde sig över kanterna. Då slutade vi använda babynestet.
  • Skydd i sängen. När lillkillen sov emellan oss i vår säng låg han alltid i babynestet om vi också sov. Att samsova kan vara, och var för mig, läskigt till en början. Jag var rädd att jag eller sambon skulle klämma, eller rent av rulla över lillkillen. Låg han i babynestet blev det som en egen säng i sängen för honom. Jag kände mig tryggare. I början sov lillkillen nästan enbart i vår säng på nätterna och då var babynestet helt perfekt. I takt med att han blev större och sov i sin egen säng slutade vi använda babynestet i vår säng.
  • Bra vid förflyttningar när lillkillen sov. Om han tillexempel somnade i nestet i soffan var det jätte smidigt att flytta honom till sängen (eller andra ställen). Han vaknade inte.
  • Trygghetskänsla. I början tycker småbarn om att ligga lite “inknödda”, i alla fall vår lillkille. Eftersom de legat så ihopvecklade i magen ger det en viss trygghetskänsla. När han började sova i egen säng låg han i sin säng i babynestet. Dels för att han ofta somnat i det(som jag nämnde här ovan) och dels för att det blev lite varmare och gosigare.

Att tänka på

Självklart kan man lösa allt detta på andra sätt, bullra upp med kuddar, linda in med filtar osv. Men då finns det andra orosmoment som kvävning och liknande. Jag rekommenderar varmt att införskaffa ett babynest. De finns att köpa i olika storlekar och varianter och är inte så svåra att sy själv som jag förstått det.

Viktigt att tänka på är ju att även om man använder babynest ska man alltid ha uppsikt på barnet, de kan rulla över kanterna och ta sig ur. Sen finns det en del saker man bör tänka på när man syr ett eget babynest, mer information om det finns på i denna artikel från konsumentverket.

Babysitter

Detta är ingen ny uppfinning, vet inte hur gammal den är men vet att jag hade en när jag var liten. Sambons används fortfarande hos farmor och farfar och är nog lika omtyckt av lillkillen som av hans kusiner som den var av pappa. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare som varierar i funktioner och pris. Vi fick våran i julklapp innan lillkillen kom. Den hade rekommenderats av min bonusmorbror som fått barn tidigare det året.

Vi har en Babybjörn balance soft och den är kanon. Den har även fått väldigt bra betyg på bäst-i-test. Vi började använda babysittern redan när lillkillen var ca 2 veckor gammal. Vår lillkille var redan från födseln väldigt stark i både nacke och rygg så han hade inga problem att sitta i den.

Vi har även köpt till en lekbåge till vår babysitter. Vi har en som är gjord för babysittern men även dessa finns i en uppsjö olika modeller och tillverkare. Kan varm rekommendera att införskaffa en lekbåge. Vår lillkille kan sitta långa stunder och leka för sig själv med lekbågen. Ger man honom andra leksaker kastar han iväg dem och man får hela tiden plocka upp dem åt honom. Lekbågen är ett perfekt verktyg för att öva barnet på att “leka själv”.

babyprylar - babysitter

Fördelar med babysitter:

  • Trygg sittplats för lillkillen. Babysittern är stabil och fastspänningsanordningen gör att det känns tryggt att sätta ner honom i babysittern. Man vet att han sitter där och inte kommer någon stans. Vi har honom i babysittern dagligen. Om vi äter vill han gärna sitta med och titta på TV och eftersom det är lite krångligt att ha honom i knät när man äter är babysittern perfekt. När lillkillen precis har ätit och jag behöver ta hand om något och inte kan ha honom hos mig är babysittern perfekt. I vanliga fall brukar jag lägga honom på mage på lekfilten på golvet. Men när han precis har ätit och en stund efter det är det inte så optimalt att ha honom på mage. Och lägga honom på rygg är inte aktuellt, han rullar över till mage direkt.
  • Säker “avlastningsplats” när mamma behöver båda händerna. Om jag behöver göra något, exempelvis gå på toa eller laga mat och liknande är det fantastiskt skönt att ha babysittern. Sätter jag honom där vet jag att han sitter där. När jag ska duscha och inte kan vara precis bredvid och hålla koll brukar jag ställa in babysittern i badrummet och ha honom sittandes där. Då kan jag hålla lite koll men behöver inte vara exakt bredvid hela tiden.
  • Stort plus är att denna modellen går att ha i olika lutningslägen, från nästan liggandes till upprätt sittandes. Dock är det bara upprätt sittandes som gäller nu för tiden. Har man den liggandes drar han sig bara upp i lekbågen.

Att tänka på

Värt att tänka på är att inte låta barnet sitta längre stunder. Vi fick en mild tillsägelse på BVC om detta då lillkillen gärna lutade huvudet åt ena sidan och under en period då huvudet växte som mest fick lite sned huvudform. Detta rättade till sig fort och tror inte att det var babysittern som orsakade det eftersom han alltid sov på en sida (vi försökte få honom att ligga med huvudet åt andra hållet men det var lönlöst).

Babywatch

Babywatch, babyvakt, nany cam, kärt barn har många namn. Vi pratade innan lillkillen kom om att införskaffa en babymonitor men vi bestämde oss för att avvakta. De första dagarna med lillkillen ville man ju inte släppa honom ur sikte en sekund men i takt med att man blev varmare i föräldrakläderna så kände man att det hade varit skönt med en babymonitor. Tror vi köpte våran när lillkillen var mellan 1-2 månader.

Vår babywatch

Babykameror finns i miljontals varianter, vi har en iNanny. Den har Nightvision, ljudalarm, termometer, två-vägs-kommunikation, vaggvisor och alarm. Vi valde alltså en modell med både ljud och video. Kan starkt rekommendera en med video funktion. Vidoekvalitén är jätte bra både i dagsljus och när den går över till nightvision. I båda lägena kan man tydligt se hur han andas, vilket jag tyckte var den största fördelen. Man kan även zooma in kameran. Så fort den registrerar ljud lyser små varningslampor ifall man satt monitorn på ljudlös.

Kameran är liten och smidig. Kameran måste vara ansluten till strömkälla men sladden är väldigt lång så det har aldrig varit ett problem. Monitor enheten är även den liten och smidig och har lång batteritid. Den laddas via eluttag med tillhörande sladd (som för övrigt är samma som den till kameran).

babyprylar - babywatch

Vilken räddning den var. Helt plötsligt kändes det som man fick hur mycket fritid som helst. När lillkillen sover på dagarna kan jag lägga honom i hans säng, starta kameran och göra lite vad jag vill. Även på kvällarna när lillkillen somnat kör vi med babywatchen. Man blir liksom så mycket friare när man kan hålla koll på honom utan att fysiskt vara precis bredvid.

Det var min topp tre. Som sagt alla tre finns ju i massa olika varianter och i olika prisklasser. Babynestet och babysittern hade vi redan innan lillkillen kom. Så här i efterhand hade jag även sett till att ha babywatchen från början.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.